Cetatea

Program:
Vara 1.04-31.10
Luni – Sâmbătă 09:00 – 18:00
Duminică 11:00 – 18:00
Iarnă 01.11-31.03
Luni – Sâmbătă 09:00 – 16:00
Duminică 11:00 – 16:00

Cost:
Bilet intrare adult: 30 lei
Bilet intrare elev/student: 15 lei
Taxa foto eveniment (nunta/botez/altele) : 100 lei
Plata : numerar/POS /virament bancar

Zidul de incintă de formă ovală a fost construit în sec. XV., are un diametru de ~ 72 m, este compus de un zid 3 – 4 m grosime și înalt de 10 – 12 m, care este întărit de patru turnuri, trei cu plan circular și unul poligonal, de coridorul porții (lungime de 32 m) și de castelul construit ulterior. Deoarece în evul mediu înălțimea optimă a construcțiilor de apărare era de ~ 10 m, turnurile se înalță foarte puțin asupra zidului. Cele patru turnuri și coridorul porții erau unite de un zid mai scund de curtină, dispărut astăzi.

Castelul construit în sec. XVI este unit cu turnul dein SE, formând așa zisă “Curtea brutarilor” în care funcționa o brutărie și o moară antrenată de cai.

Întreaga construcția a fost împrejmuită de un șanț cu apă adânc de 3 stânjeni (~ 5,67 m) și lat de 4 stânjeni (~ 7,56 m), cu malurile formate de ziduri de piatră.

Zidul de apărare era încoronat de un coridor de strajă lat, care permite circulație a mai multor oameni într- un rând. Accesul se făcea din camerele superioare, în așa fel se putea ocupa repede pozițiile de apărare. Acest coridor nu era acoperit ca stăzi cu un acoperiș în două ape, ci de unul într- o apă cum se poate observa la șarpantă și într- o veche ștampă reprodusă în cartea “Das Sächsische Burzenland“ din anul 1898, (pentru a nu permite încendiarea acoperişului). Peretele spre exterior prezintă la distanțe inegale ambrazuri și deschideri pentru turnarea smoalei. Aici găsim și resturile unei arme interesante, un fel de premergător a renumitei “catiușei”. Pe o scândură puternică, care se poate roti în jurul unui ax de fier orizontal, sunt practicate pe fiecare față cinci scobituri semicirculare în care erau așezte câte cinci țevi. După ce țevile dintr- o parte erau încărcate, se rabate scândura-suport și se descărca în scurt timp cele cinci țevi asupra inamicului. În această poziție erau încărcate celălalte țevi și jocul se relua.

Deasupra coridorului porții s- a construit în anul 1793 magazia fiscală în care astăzi funcționează un muzeu mic, dar foarte interesant și casa sfatului, care astăzi este folosit ca loc pentru slujbe în timp de iarnă.

Pe partea interioară al zidului de apărare, al castelului și a curții brutarilor sunt construite pe 3 – 4 nivele ~ 275 camere de locuit. Accesul se face pe scări și galerii de lemn. Aici erau păstrate proviziile de grâne, slănină și bunurile de valoare. Încă în prima parte al sec. XX locuitori Prejmerului păstrau aici grânele și slănina.

În timpurile de război, aceste camere erau folosit ca locuință.

Remarcabil este, că existau două “camere de școală”, ceea ce însemnă că și în timp de război procesul de învâțătură nu era întrerupt.

Astăzi majoritatea camerelor este goală, în unele au fost amenajate mici ateliere meșteșugă-rești muzeale și o clasă de școală.